sobota 2. února 2013

♥ Silný kuřecí vývar




Blíží se jaro, ale stále je zima. A se zimnou i období chřipky... připravila jsem silný kuřecí vývar pro marody i pro ty, kteří mají rádi polévky a hlavně ty klasické)). Můžu slíbit, že marody opravdu postaví na nohy. Můj přítel je toho důkazem :D. Nejdůležitější je vývar neuspěchat. Vodu nechte jen lehce probublávat. A jak tedy na správný kuřecí vývar? Na zhruba litr a půl čistého vývaru si připravte dva kuřecí skelety a čtyři kuřecí křídla nebo špalíčky, paličky. Dále můžete přidat i pár kuřecích srdíček, žaludků a krků. Použít můžete i stehna, ale to už je zbytečný luxus. Vše seženete u řezníka.

suroviny:

1-2 kuřecí skelety, 4-6 kuřecích křídel nebo špalíčků a paliček
3 větší mrkce
1 kedlubna
3 pastyňáky nebo petržel
1 malý celer nebo ½ velkého celeru
1 bílá paprika, 2 malé brambory
2 střední neoloupané cibulky
1 palička česneku
nové koření, černý pepř v celku, bobkový list
2 kostičky slepičího nebo zeleninového bujonu
1 lžíce podravky bez glutamátu


postup:

Kuřecí kosti a různé kousky dáme do hrnce a zalijeme do půlkdy studenou vodu (chce to větší hrnec). Já nejprve nechám maso vařit přibližně půl hodinky a průběžné každých 10 min zbírám nepěknou pěnu, která se z masa vytváří. Mezi touto půl hodinkou si očistím zleninu. Cibily zásadné neoloupávám z toho důvodu, že polévka z cibulových slupek dostane nádhernou barvu. Po půl hodince k masu přidám zeleninu, koření a dochucovadla. Přidám tolik vody kolik hrnec snese. Tedy přibližně celkově cca 5 litrů. Jakmile voda začne vřít, stáhněte plamen. Vývar by neměl silně bublat, jen sem tam by se líně měla převalit bublina a lehce rozvířit hladinu. Bubláním se navíc vývar více zakaluje. Nechám 1,5 hodinku táhnout. Za tuto dobu máte krásný čitstý silný kuřecí vývar se zeleninkou.

Z vyvaru vydnám zeleninku a kosti s masem. Polévku přecedím do jiného hrnce. Tak mám vývar bez koření a nemusísm se bát, že v polévce na nějaké narazím. Zleneinu si nakrájím na kolečka nebo kostičky, maso oberu od kosti a vše vložím do hotového vývaru. Nakonec přidám posekané čerstvé bylinky jako je petrželka nebo pažitka. Já dělam hustvý vývar (hodne zeleniny) a proto už nevařím, žádné nočky ani vlasové nudle, ale kdochce, klidně může přidat na co má chuť.

Přeji doboru chuť a rychlé uzdravení ♥

domácí kuřecí vývar – 250 ml - 298kca



Žádné komentáře:

Okomentovat

♥ děkuji všem, za každý komentář ♥