pondělí 20. května 2013

♥ Fazolová pomazánka



O víkendu jsem připravila fazolovou pomazánku, která je rychlá a naprosto výtborná a mňamózní. S přítelem jsme přestali prakticky jíst uzeniny a já ho samozřejmě odnaučila jíst i nezdravé paštiky. Jenže co na svačinu do práce (do školy, atd. třeba i k vodě?)?? Úplně ideální náhražkou pro pomazánkožrouty je pomazánka fazolová. Dá se připravit jak z červených tak z bílých fazolí. Jak z vařených tak i z konzervy (jen vybírejte takové konzervované fazole, kde je nejméně soli, takže čistě jen fazole bez různých omáček).
 Na pomazánku z červených fazolí si připravím:
-          300g vařených červených fazolí nebo 1 plechovku červených fazolí bez omáčky
-          1-2 stroužky česneku
-          1 jarní cibulka
-          1-2 PL olivového oleje
-          kvalitní ostrý kečup
-          čerstvou nebo sušenou bazalku (pár lístku)
-          hrst pažitky
-          sůl, pepř
-          trošku vody na zředění
-          kapka citronové štávy
poznámka: bylinky nemusí být, snažím se dávat jen čerstvé hlavně na jaře a v létě, v zimě postačí i sušené nebo zamražené z mrazáku
Postup:
Postup, je úplně primitivní stačí nám jen obyčejný robot-mixér nebo tyčový mixér (s nádobou na mixování). Červené fazole (buď uvařené, nebo důkladně propláchnuté z konzervy) nasypu do mixéru a přidám ostatní suroviny dle chutí a všechno důkladně promixuji na hladkou kaši. Vodu dávám až na konec podle konzistence). Jinak ostatní suroviny dávám od oka dle chuti. Raději méně a postupně přidávám než více. Fazolová pomazánka je na světě. Lze do ní orestovat a rozmixovat žampiony nebo jinou zeleninku či bylinky dle chuti. Pomazánka je výborná na kneckebrod, celozrný chléb nebo jen tak k telce s grahamovýma tyčinkama a nakrájenou zeleniou (řapíkatý celer, mrkev, salátová okruka, paprika).
Dobrou chuť ♥

100g fazolové pomazánky má cca 850 kJ

2 komentáře:

♥ děkuji všem, za každý komentář ♥